IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български транспортен холдинг ще продава имот за 700 хил. лв.

Сделката е в размер на близо една четвърт от пазарната капитализация на холдинга

10:27 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Български транспортен холдинг ще продава имот за 700 хил. лв.

Български транспортен холдинг свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 29 декември, на което ще се гласува за продажбата на имот в пловдивското с. Марково за сумата от 699 800 лв. без ДДС, съобщи дружеството чрез БФБ-София. Купувач по сделката е петричкото Транс-юг АД, което е част от групата на Български транспортен холдинг.

„Икономическата изгода за Български транспортен холдинг от преобразуването на материален актив с ниска доходност в ликвидни средства без допълнително оскъпяване е комплексна. От една страна се осигуряват средства за прекратяване на депозит от дъщерното дружество и се спестяват разходи за лихви по заемни средства в размер на минимум 31 хил. лв. годишно, от друга страна се обезпечават оборотни средства за холдинга, без да се използва сумата от кредита за оборотни средства и по такъв начин се спестява лихва в размер на минимум 60 000 лв.годишно, а от трета страна се спестяват минимум 20 000 лв. годишно за поддръжка, персонал и охрана на учебния център и не на последно място – няма да се инвестират средства в довършителни работи по центъра“, се казва в доклада на Управителния съвет по сделката.

В сумата от 699 800 лв. без ДДС влизат сграда за 635 800 лв. и за земя (дворно място) за 64 000лв. Имотът представлява дворно място с триетажна сграда – Учебен център в местност Захаридиево на село Марково, общ. Родопи, обл. Пловдивска.

„В условията на повсеместна финансова криза и съответно растяща цена на заемните средства, а от друга страна тенденция на понижение в цените на недвижимите имоти, Управителният съвет на Български транспортен холдинг счита извършването на тази сделка за навременно и целесъобразно действие“, уточняват още от комапнията.

На събранието ще се гласува и решение за одобряване на мерки за подобряване на контрола и противодействие на лошите практики и тенденции при управлението на дъщерните дружества. Мерките включват подобряване на производствените резултати и гарантиране на положителна динамика, изясняване на перспективите за развитие на дружествата, подобряване на паричния баланс и намаляване на перманентната задлъжнялост към доставчици, повишаване на ефективността от използването на материалната база на дъщерните дружества, и повишаване на възвращаемостта от направените инвестиции през последните пет години, осигуряване на достатъчно адекватен финансов, счетоводен и оперативен контрол върху дейността на дружествата от страна на оперативното ръководство на дружествата, отстраняване от изпълнителни функции на злоупотребилите или проявилите безстопанственост изпълнителни директори, членове на Съвети на директорите и прокуристи, увеличаване на отговорността при неизпълнение на поставените задачи и др.

Последната сделка по позицията е сключена на 21 октомвир на ниво от 8,98 лв. за брой. Пазарната капитализация на холдинга към момента възлиза на 2,95 млн. лв., т.е. предложената сделка за гласуване от акционерите е на стойност 23,7% от капитализацията.

 

Свързани компании:

Български Транспортен Холдинг АД(BTRH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още