IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топ имотите във Великобритания също са засегнати от ценови понижения

Все пак те остават имотите, чиято продажба е най-вероятна

17:43 | 12.11.08 г.
Топ имотите във Великобритания също са засегнати от ценови понижения

Кредитната криза започва да се усеща дори и на пазара на най-качествените имоти във Великобритания, като средната им цена се е понижила с повече от 10% през октомври, сочи проучване на агенцията за имоти Savills.

Това е значително по-голям спад в сравнение с понижението от 2,4%, отчетено при първото проучване през април.

През пролетта проучването е установило, че най-качествените имоти леко са се обезценили, докато цените на по-некачествените площи са се понижили с 12%, a стойността на обикновените имоти е отчела спад от 6,9%.

До октомври липсата на ипотечно финансиране и отслабналото доверие повлияват на имотите от всички класове. Цените на обикновените жилища са се понижили с 16,4%, а тези на некачествените – с около 24%.

Въпреки че топ имотите са се обезценили, те остават тези, който е най-вероятно да се продадат при текущите условия на пазара, смята Лушън Кук от Savills.

„За разлика от тях некачествените имоти са станали на практика непродаваеми в много от случаите. Продавачите им не са склонни да приемат толкова голяма отстъпка в цената, а купувачите не смятат, че е необходимо да правят компромиси.“

През април са били налице съществени различия в степента, до която имотите от различните ценови сегменти са били засегнати. Най-качествените имоти на цени под 500 хил. паунда са загубили 3,1% от стойността си, докато тези в сегмента от над 2 млн. паунда са регистрирали ценови спад от само 1,1%. До октомври пониженията са по-подчертани – съответно от 10,5% и 8,1%.

През пролетта много региони в страната са били незасегнати от кредитната криза, като на места е имало все още ценови ръст за топ имотите и само леко понижение за останалите. През октомври обаче най-качествените площи отчитат спад от 10,6%, а обикновените имоти – понижение от 17,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още