IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Fannie и Freddie с програма за преструктуриране на ипотеки

Дори при тези мерки обаче се очаква 1,6 млн. американци да загубят домовете си тази година, а още 1,9 млн. – през 2009 г.

22:24 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Fannie и Freddie с програма за преструктуриране на ипотеки

Администрацията на президента на САЩ Джордж Буш обяви нова програма за преструктуриране на ипотеки и стабилизиране на затруднения пазар на недвижими имоти, съобщи CNNMoney.

Програмата е съсредоточена върху ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които федералното правителство придоби през септември вследствие на големите им загуби.

Помощ по новата програма могат да получат собствениците на жилища, които са закъснели с плащанията по ипотеките си с 90 дни или повече, както и такива, които живеят в жилище с отнета ипотека, но не са подали молба за защита от фалит, при условие, че ипотеката им се притежава от Fannie или Freddie.

Плащанията по ипотеките на тези собственици на жилища ще бъдат актуализирани с по-ниска лихва или по-дълги схеми на изплащане, като целта е плащанията да бъдат намалени до под 38% от месечния доход на домакинството.

В случаите, когато вследствие на спада в цените на жилищата стойността на имота е по-малка от дължимото по ипотеката, новата програма няма да се прилага.

От държавната администрация подчертават, че това не е програма за „опрощаване” на дълговете - те ще бъдат платени, но при поносими условия за собствениците.

Няколко големи банки, сред които Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America, обявиха програми за преструктуриране на ипотечните си заеми през последните седмици.

Повечето програми, обявени от банките досега, се стремят да ограничат плащанията на собствениците, които рискуват да загубят жилището си, на поносими за тях нива – обикновено между 34% и 40% от доходите на домакинството.

Според прогноза на Moody's Economy.com обаче, дори с програмите за преструктуриране на ипотеките, 1,6 млн. американци ще загубят домовете си тази година, а други 1,9 млн. – през 2009 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още