IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup ще преструктурира ипотеки на обща стойност от 20 млрд. долара

Към подобна стъпка прибегнаха също JPMorgan и Bank of America

15:16 | 11.11.08 г.
Citigroup ще преструктурира ипотеки на обща стойност от 20 млрд. долара

Четвъртата по пазарна капитализация щатска банка Citigroup Inc съобщи, че ще спре някои процедури по отнемания на имоти с просрочени ипотечни плащания и ще преструктурира ипотеки на стойност 20 млрд. долара, следвайки примера на конкурентите си, съобщи Bloomberg.

Банката планира да установи връзка с 500 хил. собственици на жилища в следващите шест месеца, които може да са изложени на риск от просрочване на ипотечните си плащания. От 2007 г. насам банката е помогнала на 370 хил. души с ипотеки от общо 35 млрд. долара да избегнат неизпълнение на задълженията си.

Конгресът настоя компаниите за финансови услуги да съдействат на заемателите, след като процесите по отнемане на жилища достигнаха рекордна стойност през третото тримесечие. От JPMorgan Chase & Co. съобщиха в края на октомври, че ще спрат процедурите по отнемане във връзка с някои ипотеки и ще работят в посока облекчаване на изплащането на проблемни ипотеки на обща стойност от 110 млрд. долара. От своя страна Bank of America извести, че е модифицирала 226 хил. ипотеки тази година.

През октомври стана ясно, че Citigroup регистрира шесто поредно тримесечие на все по-големи загуби в портфолиото си от ипотеки. Банката е преструктурирала повече от 120 хил. заема през първата половина на 2008 г., казва финансовият директор Гари Критъндън.

Банката ще се фокусира основно върху заемателите в райони, които е най-вероятно да попаднат под сериозен икономически натиск.

Citigroup планира да се свърже със заематели, които живеят в ипотекираните си жилища и разполагат с достатъчен доход за изплащане на по-достъпните след преструктурирането ипотеки, като същевременно ще наложи временно спиране на процедурите по отнемане за заемателите, които отговарят на критериите.

Във връзка с рекордното нарастване на процедурите по отнемания на жилища председателят на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) Шийла Беър предложи план за гарантиране на ипотеките.

Програмата на JPMorgan пък предвижда подпомагане на 400 хил. семейства със заеми от общо 70 млрд. долара през следващите две години. Други 250 хил. семейства с ипотеки на обща стойност от 40 млрд. долара вече са получили помощ в рамките на съществуващите програми на банката за преструктуриране на заемите.

Компанията ще назначи 300 съветници, които да помогнат на хората, необслужващи кредитите си и ще назначи около 150 души за преразглеждане на всяка ипотека, преди да се пристъпи към отнемане.

Друга институция, което се активизира в тази посока, е Bank of America, която прие подобна програма под натиск от регулаторните органи миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още