IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагането на жилища за продажба в САЩ със спад от 1,6% през октомври

Все пак обаче броят на наличните жилища, предлагани за продажба, остава висок

10:55 | 11.11.08 г.
Предлагането на жилища за продажба в САЩ със спад от 1,6% през октомври

Предлагането на жилища за продажба в 29 метрополиса в САЩ през октомври се е понижило с 1,6% спрямо месец по-рано, сочат данни на компанията за имоти ZipRealty Inc, цитирани от Wall Street Journal.

Статистиката на компанията включва жилищата, обявени за продажба в бази от данни, в които са комбинирани обяви на различни брокери на имоти.

Въпреки че намаляват, наличните жилища за продажба остават необикновено много. Някои брокери на недвижими имоти казват, че след известно подобрение през последните месеци продажбите отново са се забавили в края на септември и октомври поради понижаването на цените на имотите и притесненията относно икономиката, които разколебават потенциалните купувачи.

В национален план наличността от жилища за продажба обикновено се е увеличавала леко през октомври спрямо септември. През последните 25 години средното увеличение през октомври е било 1,1%, сочат данни на изследователската компания Zelman & Associates.

Около 4,3 млн. жилища, които преди са имали собственик, са били обявени за продажба в края на септември според Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR). При настоящото ниво на транзакциите това е наличност, която може да бъде реализирана за период от около 10 месеца, казват от групата. Смята се, че жилищният пазар е достигнал равновесие между търсене и предлагане, когато инвентарът се задържа на пазара около шест месеца.

През октомври инвентарът в 29 метрополиса се е понижил с около 9,3% спрямо година по-рано, казват от ZipRealty. Жилищата с просрочени ипотеки отговарят за голям дял от текущото предлагане, но често не се продават чрез обяви в бази от данни. Това прави точния обем на инвентара трудно измерим.

Данните на ZipRealty не включват Ню Йорк. Според компанията за оценяване на имоти Miller Samuel Inc апартаментите на пазара в Манхатън са наброявали 7 444 в края на октомври, с 6,3% повече спрямо септември и с 37% повече спрямо октомври 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още