IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Колчев: Не виждам начин цената на земята да поевтинее дългосрочно

Окрупняването се определя като решаващо за развитието на земеделието занапред

10:46 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
К. Колчев: Не виждам начин цената на земята да поевтинее дългосрочно

Българското земеделие крие в себе си големи шансове за подкрепа на икономическия ръст на България, заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите (СД) на Елана на конференция, посветена на инвестициите в земеделски земи. Пред земеделието обаче стоят и известни трудности, които пречат на дългосрочното планиране и добрите печалби.

Основният проблем пред българското земеделие е свързан с комасацията, смята Колчев. В момента се наблюдава раздробяване, а не окрупняване на земеделието. Това води до трудно планиране, а оттам и на ниски печалби в сектора. „Именно липсата на планиране е основният проблем за земеделието“.

По принцип комасацията има един недостатък – тя е свързана със създаването на монополи и авторитарно управление, тъй като винаги в нея се включва недоброволен елемент. „Колкото и да не е приятно, вероятно в България ще се стигне до регулирана замяна на земи, тъй като това е начинът да видим земята у нас да се обработва както във водещите икономики“, заяви Колчев.

Според специалиста подобен процес трябва да се превърне в основен приоритет в мандата на следващото правителство. Това не можело да стане в края на сегашното управление, тъй като би довело до негативни ефекти на предстоящите избори.

„Пътят на българското земеделие е свързан с окрупняване на земята. Ние имаме качествени производители, просто трябва да им дадем възможност да обработват земите и да се постигат добри резултати“.

Съгласен съм с позицията на Министерство на земеделието, че земеделието е вариант за развитие на икономиката на България и компенсация на забавяне на някои от другите сектори у нас, където вече се наблюдават сериозни проблеми. Такива сектори са туризмът и строителството например, като аз съм сигурен, че земеделието може да донесе 2-3 процентни пункта за БВП на страната ни.

„Относно пазарът на земя аз смятам, че той не е толкова интересен. През последните 200 години се наблюдава покачване на цените, макар да е имало и известни периоди на застой. В дългосрочен план обаче аз не виждам начин земята да поевтинее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още