IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малко райони по света са останали незасегнати от кризата на пазара на имоти

Най-големият спад в цените на имотите е регистриран в Източна Европа, което е изразен обрат по отношение на очакванията за ръст само три месеца по-рано

15:46 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Малко райони по света са останали незасегнати от кризата на пазара на имоти

Влошените икономически условия са засегнали почти всички пазари на бизнес имоти по света, сочи проучване на британския Кралски институт на лицензираните оцените на имоти (RICS).

През последните месеци е регистрирано остро влошаване на представянето и търсенето на имоти в много региони, които досега изглеждаха защитени от кризата и по-специално части от Азия и Източна Европа.

Спадът в сектора на бизнес имоти е ясно изразен на развитите пазари като Великобритания и САЩ, но новият доклад на RICS показва, че малко региони по света са останали незасегнати от икономическата криза.

Показателят за средните наемни нива по света е на отрицателна територия за пръв път в историята на статистиката на института, главно заради слабото представяне в САЩ, Япония, Испания, Ирландия и Индия, а цените на имотите също са се понижили, най-вече през третото тримесечие на годината.

Докладът, който отчита бизнес доверието сред оценителите за стойността на имотите и търсенето от страна на наематели, посочва индийския пазар като изключително засегнат. Регионът е привлякъл множество международни инвеститори, които са се надявали да се възползват от нуждите от имоти в икономиката, която досега изживяваше истински бум.

Повишаващите се лихвени нива, по-високата инфлация и ограничената ликвидност са засегнали доверието към страната, се казва в доклада.

Най-големият спад в цените на имотите е регистриран в Източна Европа, което е изразен обрат по отношение на очакванията за ръст само три месеца по-рано.

Регионът бе един от най-активните по отношение на инвестициите в имоти през последните няколко години, когато редица инвестиционни фондове целяха да се възползват от сравнително неразработения регион с по-евтини имоти, тъй като по-установените пазари бяха вече прекалено скъпи.

Близо 46% повече оценители са отчели спад на цените в Източна Европа от тези, които отчитат покачване, в сравнение с 1% през второто тримесечие. Общо с 56% е нараснал броят на оценителите, регистрирали спад в инвестиционното търсене в сравнение с 9% през предходното тримесечие.

Най-засегнат е бил руският пазар, където нетното съотношение на оценителите, отчитащи спад в инвестиционното търсене е спаднало от 16% до -79%.

„Кредитната криза сега е разпростряла хватката си и към развиващите се пазари“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист от RICS.

„Известна подкрепа в крайна сметка може да се очаква заради големите понижения на лихвените проценти. Въпреки това с все още ограничената ликвидност и очаквания последващ спад в търсенето от страна на наемателите, натискът върху бизнес сектора е неизбежен в близко бъдеще“, допълва Рубинсън.

Един от малкото региони, които са удържали на кризата, е Китай. Повечето от индикаторите там са останали на положителна територия, тъй като както търсенето, така и предлагането са все още силни, а очакванията, като цяло, са добри.

Продължават проблемите на пазарите в САЩ и Великобритания. Инвестициите в имоти са изключително ограничени заради липсата на банкови кредити, а се очакват и още спадове, въпреки че цените са спаднали вече почти с 25% от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още