IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малдивите ще събират пари за нова земя заради риска от наводнения

Заради глобалното затопляне, което повишава морското равнище, има риск кораловите острови да бъда унищожени

11:44 | 10.11.08 г.
Малдивите ще събират пари за нова земя заради риска от наводнения

Новоизбраният президент на Малдивите Мохамед Нашид заяви, че правителството ще започне да отделя средства за покупката на земя за страната, в случай че заради глобалното затопляне островната държава изчезне под водите на Индийския океан, съобщи AFP.

Малдивските острови включват общо 1192 коралови острова, които привличат туристите с плажове с бял пясък, палми и кристални води. Заради промените в климата обаче има риск те да бъдат унищожени от повишаването на морското равнище.

Нашид, който миналия месец спечели първите демократични президентски избори в страната, е разказал в интервю за британския вестник Guardian, че правителството му ще започне да отделя част от приходите от туризъм (на стойност милиарди долари годишно), в случай че най-лошото се случи.

„Не можем да направим нищо, за да спрем климатичните промени сами и затова трябва да купим земя на друго място. Това е застрахователна политика за най-лошия възможен сценарий“, казва той пред вестника.

„Не искаме да изоставяме Малдивите, но също така не искаме да сме бегълци, които живеят в палатки десетки години наред“, добавя той.

Нашид казва, че вече е повдигнал въпроса пред няколко държави и те са „отзивчиви“. Подходящи са Индия и Шри Ланка заради сходните култури и климат, като обширната Австралия също е вариант.

Пред вестника той обяснява, че планира да създаде суверенен фонд с приходите от туризъм, в голяма степен подобен на тези от арабските държави. „Кувейт инвестира в компании, ние ще инвестираме в земя“, казва той.

Предишният президент Мамун Абдул Гаюм, най-дълго управлявалият държавен глава в Азия, през април публикува книга, която има за цел да привлече вниманието към заплахата от глобалното затопляне за Малдивите.

Тогава той заяви, че могат само да се приспособят към проблемите, като преместят жителите си на по-безопасни острови. Алтернативата – да се построят предпазни стени около 193-те обитавани острови, беше определена като твърде скъпа.

Най-високата точка на островите е 2,4 метра над морското равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още