IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България сред водещите пазари в ЦИЕ по ръст на търговските площи

До 2009 г. брутната отдаваема площ в търговските центрове у нас се очаква да се увеличи с 350% в сравнение с 2007 г.

15:50 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
България сред водещите пазари в ЦИЕ по ръст на търговските площи

Брутната отдаваема площ в търговските центрове в Централна Европа се очаква да се увеличи средно с 60% до 2009 г. в сравнение с 2007 г.. Това сочат резултатите на проучване върху пазара, изготвено от международната компания за пазарни проучвания Research and Markets.

За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) България и Румъния са сред страните, в които се очаква най-голямо увеличение през периода. Прогнозите за България са за ръст от 350% в площите, а за Румъния – 210%. За този ръст допринася и ниската база, от които тези два пазара тръгват. Развитието на пазара на модерни търговски площи започна едва преди няколко години, значително изоставайки от пазари като Полша, Чехия и Унгария, които в момента са сравнително по-пренаситени и е логично да не регистрират такъв растеж.

В края на 2008 г. в големите градове на шестте най-големи пазара в Централна Европа ще функционират над 280 търговски центъра, се казва в доклада.

В Словакия, България и Румъния формати на търговски обекти като аутлет и ритейл парк в момента почти не съществуват, но с бързото узряване на тези пазари, специализирани търговски центрове може да се очаква да се появят след 2010 г.

Относно отворените молове през последните години Румъния държи първото място по отношение средна брутна отдаваема площ на търговски център.

В България вече има функциониращи най-малко по един модерен търговски център, във всеки по-голям град. Наред с това има и редица проекти за изграждане на нови такива, които се очаква да излязат на пазара през следващите няколко години. Близо 97% от тях се реализират с чуждестранни инвестиции, сочи проучване на King Sturge. По мнението на експерти обаче не всички от тях ще се реализират и ще функционират успешно. Някои смятат дори, че на пазара вече има примери за неуспешни проекти за търговски центрове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още