IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в имоти вече не гледат на ЦИЕ като на зона, защитена от криза

Вложенията в региона на практика са изчезнали през последните седмици

15:26 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в имоти вече не гледат на ЦИЕ като на зона, защитена от криза

Инвеститорите в имоти са променили нагласата си към пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и вече не гледат на него като на зона, защитена от кредитната криза. Това е мнението на Томаш Тджошло, оглавяващ инвестиционния отдел на консултантската компания Jones Lang LaSalle в Полша, цитиран от PropertyEU.

В резултат на това инвестициите в имоти в региона на практика са изчезнали през последните седмици, казва той.

По думите му в началото на годината глобалните финансови сътресения са имали само ограничен ефект върху пазара на имоти в ЦИЕ, но положението вече не е същото.

„През последните няколко седмици ситуацията драматично се промени”, коментира той. „Има редица купувачи, които се оттеглиха от пазара. Това важи с особено голяма степен за германските фондове от отворен тип. Няколко от тях не са в състояние да купуват, защото са замразили изтеглянията на капитали от страна на инвеститорите.”

Според него други потенциални купувачи пък заемат изчаквателна позиция. Някои инвеститори имат достатъчно капитал за сделки, но цените на активите не са достатъчно атрактивни за тях поради липсата на конкуренция. „Броят на сделките е равен почти на нула”, казва той, като добавя, че в резултат на тези обстоятелства нивата на доходност се покачват.

Той е на мнение, че за да се достигне до евентуално съживяване на пазара, банките трябва да подновят кредитирането при по-атрактивни условия, което ще даде на инвеститорите нужната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още