IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опортюнистичните фондове за имоти с нови набези със засилването на кризата

През третото тримесечие тези фондове са търсели да привлекат 155 млрд. долара по света за покупки на активи в затруднено положение

11:38 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Опортюнистичните фондове за имоти с нови набези със засилването на кризата

Общо 187 инвестиционни мениджъри са се обърнали към „шокираните световни капиталови пазари” през третото тримесечие с надеждата да привлекат 155 млрд. долара за инвестиции в активи в затруднено финансово положение (distressed assets), пише Ройтерс.

Анализ на базираната в Ню Йорк компания за инвестиционен мениджмънт на фондове от фондове Clerestory Capital Partners посочва, че има 140 малки фонда, които се надяват да привлекат капитал от общо 65 млрд. долара и други 47 големи фонда, които търсят 90 млрд. долара.

Фонд мениджърите целят да наберат огромен капитал, за да си помогнат за финансирането на планираните инвестиционни набези на многобройни глобални пазари на имоти, засегнати от кредитната криза, казват от компанията.

„Много мениджъри на фондове за имоти виждат да се задават потенциални възможности, които се случват веднъж в живота”, коментира един от създателите на Clerestory Томи Браун.

Въпреки това от компанията казват, че много от по-малките фондове може да се окажат по-скоро плячка отколкото хищник, ако тази вълна от набиране на капитал е успешна.

„Изглежда много мениджъри се борят да привлекат една трета или половината от планирания капитал и някои от тях може да се превърнат самите те в активи в затруднено положение, особено ако имат проблеми като... дълг с настъпващ матуритет”, се казва в доклада на компанията.

Също така от Clerestory са забелязали увеличен брой фонд мениджъри от Азия, които се опитват да задоволят търсенето на имоти на Континента. Общо 67 фонда са се опитвали да привлекат капитал от 46 млрд. долара през третото тримесечие.

В Латинска Америка пет нови фонда са се появили на пазара, насочени главно към Бразилия и Мексико. Тези фондове се опитват да наберат 3,6 млрд. долара.

Дори и ако мениджърите успеят да постигнат своите цели за привличане на капитал, от Clerestory казват, че някои може да изпуснат „колосални възможности за закупуване”, ако техните фондове имат прекалено стриктни правила за придобиване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още