IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дела за имотни измами се влачат по десетилетие

От Съюза на юристите в България искат промяна на чл. 212 от НК, който да предвижда и случаите за документна измама с недвижима собственост, вместо както досега - само с движима

15:22 | 06.11.08 г.
Дела за имотни измами се влачат по десетилетие

“Нашето законодателство не може да предложи превенция на измамите с недвижими имоти. Този род престъпления се отнасят по Наказателния кодекс към документните измами, наказанията за които са до 3 години лишаване от свобода”, обяви зам.-председателят на Съюза на юристите в България Йосиф Герон.

Ето защо от съюза искат промяна на чл. 212 от НК, който да предвижда и случаите за документна измама с недвижима собственост, вместо както досега – само с движима.

“За съжаление делата за имотни измами се точат по 10 години. Хората попадат в мелница, от която няма изход”, добави Весела Станкова, потърпевша от подобен случай.

“За 1 имот понякога има по 2-3 нотариални акта. Липсват регистри за издадените документи, на практика почти никъде не може да се провери на кого е издавано удостоверение за наследници преди 15 години например”, допълни Станкова.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още