IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищните цени на Острова с най-голям спад от четвърт век

Цените са се понижили с 2,2% през октомври, като така годишният спад е достигнал близо 15%

13:03 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени на Острова с най-голям спад от четвърт век

Цените на жилищата във Великобритания са отчели най-големия си спад поне от четвърт век насам през октомври, увеличавайки очакванията, че Английската централна банка днес ще обяви по-голямо от очакваното намаление на лихвите, за да предотврати рецесията, пише Ройтерс.

По данни на най-голямата ипотечна институция в страната – Halifax, жилищата са поевтинели с 2,2% през октомври, който е деветият пореден месец на спад. Така годишният спад е достигнал 14,9% - най-големият от началото на статистиката през 1983 г.

Понижението за септември беше 13,3% на годишна база.

Данните, публикувани часове преди централната банка да обяви решението си относно лихвените нива, повишиха очакванията, че регулаторът ще намали лихвите по заемите с повече от половин процентен пункт, пише изданието.

“Данните на Halifax са ужасни”, казва Джордж Бъкли, главен икономист за Великобритания в Deutsche Bank. “Те подкрепят нашата позиция, че централната банка ще намали лихвените нива със 100 базисни пункта днес”.

Дори и намаление от такъв мащаб може да не донесе веднага успокоение за собствениците на жилища, тъй като банките не са склонни да намаляват лихвените си нива успоредно с официалния процент заради задълбочаващия се кредитен недостиг на финансовите пазари.

По-рано тази седмица ипотечният кредитор Abbey обяви, че ще повиши лихвите по някои жилищни кредити, а от HSBC казаха, че се очаква, че банките няма изцяло да отразят намалените лихви в своите продукти.

Спадът продължава

Премиерът Гордън Браун призова банките да прехвърлят намалените лихви към клиентите си, но икономистите казват, че по-ниските нива няма да бъдат достатъчни, за да спрат спада на жилищния пазар.

По изчисления на Halifax цените на жилищата са се понижили с 15,7% от своя пик, което означава, че стотици хиляди собственици може вече да имат ипотеки по-скъпи от жилищата им.

“Тази корелация на жилищния пазар вече надмина срива от 90-те години, тъй като икономическият спад се задълбочава, а се очаква да стане и още по-лошо”, коментира Сийма Ша, икономист, специализиращ в областта на недвижимите имоти, от Capital Economics. “Намалението на лихвените нива няма да бъде достатъчно, за да спре корелацията, нито да забави темпото на спад в цените на жилищата”.

Строителните компании вече усещат ефекта на спада на жилищния пазар. От Housebuilder Bovis Homes Group Plc са отчели загуба заради намаляването на цените при трудните пазарни условия.

Официални данни показват спад от 19% в новото строителство през трите месеца до септември в сравнение със същия период на миналата година, като спадът при жилищното строителство е 53%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още