IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвоточките ще могат да се прехвърлят на роднини

За целта ще се сключва договор с нотариална заверка и ще се подава заявление до съответната местна общинска комисия, реши парламентът

11:16 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвоточките ще могат да се прехвърлят на роднини

Притежателите на жилищно-спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), открити до 31 декември 1990 г., ще могат да ги прехвърлят на роднини по права линия, а по съребрена - до втора степен, включително, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

За целта желаещите правоимащи и техните съпрузи или низходящи трябва да сключат договор за прехвърляне на жилищно-спестовния влог с нотариална заверка на подписите и да подадат заявление до съответната местна комисия към съответната община задно с необходимите документи.

Граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове ще имат право на финансова компенсация, като дължимите суми ще се изплащат на правоимащите след придобиване или започване изграждането на жилища.

Право на компенсация по този закон се предлага да имат граждани, които не притежават в страната и в чужбина жилищни имоти или вили, годни за постоянно обитаване, или ако притежават такива, тяхната стойност, заедно със стойността на имуществото им в парични средства по влогове, акции, дивиденти, предмети на изкуството, не надхвърля 40 000 лева.

Размерът на левовия индекс за едно спестовно число ще се определя от управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд, като се вземат предвид инфлационните процеси, пазарните цени на жилищата и наличните средства по фонда.

Паричните компенсации ще се ползват само от гражданите, които придобиват или започват изграждането на жилища след 3 август 1992 година. Условието за изплащане на финансовата компенсация е налице и когато жилището попада в режим на съпружеска имуществена общност.

В шестмесечен срок от влизане в сила на този закон притежателите на жилищно-спестовни влогове, открити до 31 декември 1990 г. и престояли повече от пет години към тази дата, които не са декларирали правата си, трябва да докажат правото си на компенсация пред местните комисии към общините. Право на левова индексация ще имат лицата, включени в изготвените от общините окончателни списъци, които са придобили или започнали изграждане на жилище, в срок до пет години от влизането в сила на този закон. Изплащането на левови компенсации ще се извършва от Националния компенсационен жилищен фонд чрез местните комисии по реда на постъпилите заявления за реализирани права.

С влизането в сила на измененията в закона се преустановяват плащанията с жилищни компенсаторни записи. В двумесечен срок гражданите трябва да върнат на областния управител временните удостоверения за притежание на жилищни компенсаторни записи, по които не са извършени операции. Местните комисии служебно ще възстановяват заеманата от гражданите позиция на правоимащи.

Депутатите приеха и отчета на Комисията за финансов надзор (КФН) за 2007 г. В него се отбелязва, че либерализацията на инвестиционната политика на пенсионните фондове от началото на 2006 г. е дала резултати през миналата година. Негативното развитие обаче, което финансовите пазари имаха в началото на тази година, е дало резултат с обратен знак, отчита КФН. Според комисията отклоненията не са толкова големи и могат да бъдат преодолени през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още