IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища в Хонконг отчетоха най-голям спад от 1999 г. насам

Броят на продадените жилищни единици през октомври е намалял с 58,1% на годишна база

16:40 | 04.11.08 г.
Продажбите на жилища в Хонконг отчетоха най-голям спад от 1999 г. насам

Обемът на продажби на жилища в Хонконг е отчел най-висок спад от почти девет години, съобщи Bloomberg. В основата на понижението е затягането на кредитирането от местните заемодатели заради забавянето в икономиката.

Броят на жилищните единици, които са били продадени в града през миналия месец, е намалял с 58,1 на сто на годишна база до 4719, сочат данни на агенцията Land Registry. Това е най-големият спад от ноември 1999 г. насам и четвъртият пореден месечен спад. Спрямо септември понижението в броя на сделките е с 22,3%.

Стойността на продажбите на жилищни единици е намаляла с 63% спрямо година по-рано до 16,3 млрд. хонконгски долара (2,1 млрд. щатски).

Икономическите изгледи в съчетание със спадовете на фондовия пазар в Хонконг намаляват търсенето на недвижими имоти и понижават ценовите очаквания на инвеститорите. Индексът Hang Seng тази година е паднал с 48%.

Цените на жилищата на остров Хонконг, където са едни от най-скъпите апартаменти в света, са регистрирали най-големия седмичен спад през седмицата до 19 октомври, сочат данни на агенцията за имоти Centaline.

„Вероятно ще видим дори по-лоши данни следващия месец“, казват от Centaline.

Банковото кредитиране в Хонконг се е покачило с 13% през септември - най-слабият ръст от 13 месеца и почти наполовина на ръста от 24% през август.

Продажбите на жилища следват посоката на сделките в офис сектора в Хонконг, които достигнаха петгодишно дъно през септември

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още