IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на търговски площи в Гърция и Турция с най-силен ръст в Европа

Най-скъпи на Континента са наемите на Шанз-Елизе и Столешников в Москва

19:03 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на търговски площи в Гърция и Турция с най-силен ръст в Европа

Наемните нива в центровете на някои от най-големите градове на Гърция и Турция са отчели най-голям ръст на Стария континент за периода между второто тримесечие на 2007 г. и второто на 2008 г. Това сочат резултатите от доклад върху наемните нива на луксозните търговски обекти, изготвен от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Булевардите „Цимиски“ в Солун, „Ерму“ в Атина, както и „Багдат“ и „Истиклял“ в Истанбул са регистрирали увеличение от над 25%, като в Турция то е било отчасти подсилено от инфлацията от 10%.

Наемите на търговски площи на Шанз-Елизе са най-високите в Европа, следвани от тези на „Столешников“ в Москва и Ню Бонд Стрийт в Лондон. Московските улици Петровка и Тверская също не са много назад.

Силното търсене от страна на население с нарастваща покупателна способност, недостигът на предлагани площи и ниското ниво на прозрачност означават, че наемите в Москва се очаква да останат високи, казват от JLL.

Увеличението се дължи до голяма степен на ограничено предлагане и силно търсене на обекти, главно от международни марки. За 12-те месеца от началото на кризата, почти 70% от всички локации, включени в проучването, са отчели някакво увеличение на наемните си нива за периода между второто тримесечие на 2007 г. и второто на 2008 г.

„Няколко известни локации на развитите пазари, по-специално Германия и Холандия, също се очаква да регистрират значителни ръстове през годината, въпреки продължителния спад на икономиката, отново до голяма степен заради големи международни марки, които търсят представяне и ограничено предлагане на висококачествени площи“, казва Невил Мос от JLL.

По думите му, от друга страна, очакванията за региони като балтийските страни, където търговските площи са концентрирани главно в моловете, не са толкова позитивни. Няколко локации в Западна Европа, най-вече Испания, също се очаква да отчетат известен спад.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още