IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания предлага ипотечни облекчения за 500 хил. семейства

По програмата могат да кандидатстват безработни с максимална стойност на ипотеката 170 хил. евро

17:53 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Испания предлага ипотечни облекчения за 500 хил. семейства

Испанското правителство ще позволи на редица безработни да отложат половината от плащанията по ипотеките си за две години, заяви премиерът на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро, цитиран от Ройтерс.

Мерките, от които ще могат да се възползват и пенсионери, които са глава на семейство, ще обхванат до 500 хил. семейства.

По програмата могат да кандидатстват безработни с максимална стойност на ипотеката 170 хил. евро.

Сапатеро също е обявил, че ще бъдат отпускани субсидии от 1500 евро на компании, които наемат безработни семейни работници, което е част от план на стойност 170 млн. евро в подкрепа на пазара на труда.

През третото тримесечие безработицата в страната е била на най-високото си ниво за последните четири години, достигайки 11,3%, което е и най-високото в еврозоната. Броят на безработните се е покачил с над 800 хил. души до 2,6 милиона за 12-те месеца до септември.

Анализатори смятат, че предвидените мерки ще имат малък ефект върху общата икономика в страната, която се е свила с 0,2% през третото тримесечие на годината.

Сред другите планирани мерки са пакет от финансови стимули от 38 млрд. евро, създаването на фонд на стойност 50 млрд. евро за изкупуване на активи от банките, както и държавни гаранции на стойност до 100 млрд. евро под формата на банкови кредити тази и другата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още