IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с бизнес имоти в Европа с 60% спад

Понижението на някои пазари като Ирландия достига 70 на сто

10:28 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сделките с бизнес имоти в Европа с 60% спад

Обемът на директните сделки с бизнес имоти в Европа е продължил низходящия си тренд през третото тримесечие на годината, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Техният обем за периода е бил 25 млрд. евро, което е с 19% по-малко от второто тримесечие, когато те са били 31 млрд. евро. Спадът на годишна база е 60%, като през третото тримесечие на 2007 г. те са били на стойност 63 млрд. евро.

За периода от началото на годината досега обемът на сделките е 94 млрд. евро, което е понижение от 50% в сравнение със същия период на миналата година.

Пазарите в Холандия, Швеция и Русия са били единствените, които са отчели повишение.

Спадът между второто и третото тримесечие е бил най-голям на някои от по-малките пазари в Европа като Ирландия, където сделките са се понижили със 70% до 45 млн. евро и Белгия – с 54% до 550 млн. евро. Италия и Франция също отчитат значителни понижения – съответно от 48% и 30%.

Въпреки че Великобритания също е регистрирала спад от 29%, тя е останала най-активният пазар на Континента със сделки от 5,7 млрд. евро. Заедно с Германия, където спадът е 9% до 3,2 млрд. евро, Великобритания е представлявала над една трета от сделките в Европа за периода.

„Очакванията за обема на сделките за цялата 2008 г. ще зависят от прекомерните сътресения на световните финансови пазари през последните три седмици с многобройни спасителни мерки за банките и масови правителствени интервенции, заедно с мащаба и темповете на спад в цените на недвижимите имоти и опасенията за фундаменталните фактори през 2009 и 2010 г.“, казва Тони Хоръл, оглавяващ Европейски капиталови пазари в JLL.

По думите му компанията очаква обемът на директните сделки да достигне близо 115 млрд. евро през 2008 г. Той добавя, че на пазара ще има изгодни инвестиционни възможности за много инвеститори, ако те могат да избегнат или да се защитят достатъчно от проблемите със самото финансиране и спадащите цени на имотите, които ще засегнат много инвеститори „поне през следващите 18 месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 03.11.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още