IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Луксозните жилища в Лондон поевтиняват най-много от 1976 г. насам

Измерената средна стойност на къща или апартамент в деветте най-скъпи квартала в града се е понижила с 3,9% спрямо септември

08:51 | 03.11.08 г.
Луксозните жилища в Лондон поевтиняват най-много от 1976 г. насам

Цените на луксозните жилища в Централен Лондон са отчели най-голям спад през октомври от 32 години насам, сочи статистика на агенцията за имоти Knight Frank, цитирана от Bloomberg.

Измерената средна стойност на къща или апартамент в деветте най-скъпи квартала в града се е понижила с 3,9% спрямо септември. Това е най-големият спад, откакто компанията започва да води тази статистика през 1976 г. На годишна база цените са намалели с 10,8%. Анализът включва основно имоти, които са оценени на или над 1 млн. паунда.

Разликата между цени на търсене и предлагане може постепенно да намалява с приближаването на британската икономика към рецесия, казват от агенцията. Търсенето сериозно се е свило, тъй като банкери и други заети в сектора на финансовите услуги са изправени пред съкращения на работните си места, по-ниски премии и по-високи разходи за изплащане на заем.

„Все повече продавачи решават да намалят цените, за да може да се постигне продажба“, казва Лиам Бейли от агенцията. „Преди лятото много от тях поддържаха офертните цени на нива отпреди кризата.“

Понижението показва, че пазарът на луксозни имоти в Централен Лондон е застигнат от вълната на ценови спадове в останалите части на Великобритания.

Цените на британските жилища са се понижили с 14,6% на годишна през октомври, което е най-големият спад от 17 години насам, съобщиха от Nationwide Building Society. Цените са отбелязали и 12-ти пореден месечен спад, като спрямо септември понижението е от 1,4%.

Лондон и югоизточната част на Англия са отговаряли за повече от три четвърти от продажбите на жилища на цена от 1 млн. паунда или повече през миналата година, сочи индекс на HBOS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 03.11.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още