IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат законови промени за намаляване на измамите с имоти

Предлага се например ограничаване на кръга от лица, които могат да бъдат пълномощници по вещноправни сделки

17:07 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Искат законови промени за намаляване на измамите с имоти

Съюзът на юристите в България предлага промени в нормативни актове, с цел да се предотвратят измамите с имоти. Проектодекларацията се очаква да бъде приета в края на работата на национална конференция на тема „Имотни измами - проблеми и противодействие“.

Юристите предлагат да се променят конкретни членове от Наказателния кодекс, с които да се предвиди наказателна отговорност както за съставителя, така и за ползвателя на инкриминирания документ, когато предмет на измама са недвижими вещи или вещни права върху тях.

В проектодокумента се предлага Министерски съвет, Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи да създадат съвместна работна група с участието и на неправителствени организации за изготвяне на други спешни промени в Наказателния кодекс (НК).

Юристите предлагат Министерство на правосъдието, заедно с Нотариалната камара и неправителствени организации да анализират и инициират промени в гражданското законодателство, с цел ускоряване производството по граждански дела, по които има престъпен елемент по собствеността с недвижими имоти.

Предлага се например ограничаване на кръга от лица, които могат да бъдат пълномощници по вещноправни сделки; издаване и архивиране на официални документи като пълномощни, скици, удостоверения за наследници и др.; осигуряване на контролиран, мотивиран и разрешителен достъп до регистрите на Службата по вписванията.

В декларацията се предлага министерствата на вътрешните работи, правосъдието, регионалното развитие и благоустройството и Нотариалната камара да намерят общо решение за контролиран и мотивиран дистанционен достъп на нотариусите до масивите на МВР за документите за самоличност, книгите и регистрите на Службата по вписванията и ЕСГРАОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още