IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво означава „реалистична“ цена на едно жилище?

Много купувачи смятат, че цените ще се понижат още и искат това понижение да бъде отразено в цените още днес

16:58 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Какво означава „реалистична“ цена на едно жилище?

Купувачите и продавачите не могат да постигнат споразумение относно цената на жилищата, но кой е виновен за неправилните оценки на имотите? Какво означава „реалистична“ цена и кой е причината продавачите да не могат да продадат имота си на цените, които искат, пита Guardian.

След 12 месеца на период на понижение на цените е логично да предположим, че продавачите са разбрали посланието: те просто няма да получат същата цена за имота като тази, която биха получили, ако го бяха обявили за продан миналото лято. Изглежда обаче все още някои от тях поставят нереално високи цени.

Миналата седмица Rightmove обвини продавачите, че имат нереалистични очаквания, а днес от Nationwide съобщиха, че цените на жилищата се понижават с много бързи темпове, което води до патова ситуация между купувачи и продавачи.

Купувачи, които смятат, че цените ще се понижат още, искат това понижение, отразено в цените още днес, докато купувачите все още искат да вземат колкото е възможно повече за имота си. Онези, които са принудени да продават, понижават цените и приемат и по-ниски оферти, останалите обаче не са склонни на компромиси. И така защо са непреклонни? Защото очакват пазарът да се възстанови? Защото се надяват, че ще дойде някой, който е влюбен именно в техния имот и ще им даде колкото искат? Защото брокерът им е казал, че той струва точно толкова?

Процесът по определянето на цената на един имот винаги е бил базиран, до голяма степен, на субективни и относителни фактори. Все още има много време до момента, в който британските жилища ще струват по-малко от цената на материалите, вложени в тях, въпреки че САЩ вече отиват в тази посока, пише изданието. Въпреки това точно сега определянето на цената изглежда по-трудно от всякога.

Технически погледнато, имотът струва толкова, колкото някой е склонен да плати за него, но цената, която първоначално е поставена от продавача, може да окаже влияние върху крайната цена. От съществено значение е също да се определи колко кандидат-купувачи има на пазара за такъв тип жилища и какъв тип хора са те.

Без да знае колко може да очаква за имота си, за купувача е трудно да разбере какво може да си позволи да си купи след това и именно тук започват проблемите. На купувача му е необходима известна сума пари, за да продължи със следващата покупка и затова той изчаква, докато я получи, като по такъв начин изцяло замразява веригата.

Добрият брокер би трябвало да е в състояние да посъветва купувача за реалистичната цена, базирана на информация за пазарните условия в региона, в който се намира имотът, но не всеки брокер прави това. Иначе как може продавачите да знаят какво означава „реалистична“ оферта, пита отново изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още