IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Финландия тръгнаха надолу

Съществуващите жилища са поевтинели средно с 1,4% през третото тримесечие спрямо предходното

15:31 | 31.10.08 г.
Цените на жилищата във Финландия тръгнаха надолу

Цените на съществуващите жилища във Финландия са паднали средно с 1,4% през третото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат предварителните данни на националната статистическа служба на страната.

В района около Хелзинки, който включва столицата и сателитните градове Еспоо, Вантаа и Кауниайнен, цените бележат понижение от 3%. В останалата част на страната цените остават без изменение.

Освен това намалява и броят на сделките, като в сравнение със същия период година по-рано средно за страната са сключени с 20% по-малко сделки, а в района на Хелзинки - с 30%.

В сравнение с предходното тримесечие цените на апартаментите в стари жилищни блокове падат средно с 1,4% за страната, с 2,6% за района около Хелзинки и с 0,2% в останалата част на страната.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата в нови блокове и къщи с тераси се понижават с 0,4% за страната. Само за Хелзинки и района цените нарастват с 1,2%.

Средната цена на квадратен метър в новопостроено жилище е 2856 евро средно за цялата страна, а в столицата и около нея - 3614 евро.

Данните се базират на информация от големите строителни компании и агенции за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още