IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата на 20% от собствениците в САЩ струват по-малко от ипотеката си

Повече от 7,5 млн. жилища вече струват по-малко от ипотеките по тях

10:40 | 31.10.08 г.
Жилищата на 20% от собствениците в САЩ струват по-малко от ипотеката си

През третото тримесечие почти 20% от ипотечните заематели в СAЩ дължат повече по заемите си, отколкото е стойността на жилищата им, сочи анализ на консултантската компания First American CoreLogic, цитиран от Bloomberg.

Повече от 7,5 млн. жилища вече струват по-малко от ипотеките по тях, а още 2,1 млн. ще ги последват, ако цените на жилищата се понижат с още 5%, казват от First American CoreLogic. Шест щата отговарят за почти 60% от жилищата, чиято цена е по-ниска от ипотеката, като начело са Невада и Мичиган.

Цените на жилищата през август в 20 големи града в САЩ са се понижили с 16,6 спрямо година по-рано и бележат спад всеки месец от януари 2007 г. досега. Исковете за отнемане на жилища са достигнали рекорден брой през третото тримесечие и вероятно ще продължават да се умножават заради влошаването на икономиката и свиването на финансирането, казват от RealtyTrac Inc, сайт за продажба на имоти с просрочена ипотека.

Броят на жилищата, чиито ипотеки са по-високи от самата им стойност, може да достигне дял от почти 25%, ако цените продължат да се понижават, казват от First American.

Индексът за цените на жилищата на First American, базиран на публични регистри за имоти, показва, че в национален план цените са се понижили с 11,2% през август спрямо година по-рано. Понижението може да достигне 12% до края на годината, казват от компанията.

Щатите с най-голям дял на жилищата с по-ниска стойност от ипотеките по тях са били жертва на бързо увеличение в цените, спад в производството или по-голям дял на лошите кредити, казват от First American.

Най-големият дял на тези жилища, от 48%, е бил в Невада, следван от Мичиган с 39%, Флорида и Аризона с по 29%, Калифорния с 27%, Джорджия с 23% и Охайо с 22%.

Най-нисък е бил техният дял в Ню Йорк (7%), следван от Хаваи, (8%) Пенсилвания (9%) и Монтана (10%), сочи докладът.

Във връзка със ситуацията министерството на финансите в САЩ и Федералната корпорация по депозитно застраховане ( FDIC) обмислят план за 500 млрд. долара, с който да помогнат на 3 млн. собственици на жилища, изпаднали в опасност от неизпълнение на ипотечните си заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още