IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обмисля гаранции от 500 млрд. долара за борба с необслужвaните ипотеки

Програмата ще изисква заемодателите да преструктурират ипотеките на базата на способността на заемателя за изплащане на заема

09:47 | 30.10.08 г.
САЩ обмисля гаранции от 500 млрд. долара за борба с необслужвaните ипотеки

Министерството на финансите в САЩ и Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) обмислят програма, която може да предложи около 500 млрд. долара под формата на гаранции за проблемни ипотечни кредити, с което да се прекрати рекордното нарастване на процедурите по отнемания на жилища поради просрочени ипотеки, пише Bloomberg.

Според този план до 3 млн. собственици на жилища ще могат да изплащат ипотека, която е в рамките на тяхната платежоспособност. Той ще изисква заемодателите да преструктурират ипотеките на базата на способността на получателя на кредита да го изплаща. Съществува и опция банките да поддържат по-ниски месечни плащания в продължение на пет години, след което да увеличат лихвите, според започнати с плана.

Досега правителството основно е разчитало на доброволни съюзи, инициирани от индустрията, за стимулиране на изменения в заемите и избягване на неизпълнение по ипотечни кредити.

„Ще е необходимо масово и бързо вливане на капитал за рефинансиране и други превантивни мерки срещу отнемания на жилища, за да се промени ходът на събитията“, смята Дейвид Абромовиц от организацията за политически проучвания Center for American Progress.

Обсъждат се множество възможности за париране на бума в просрочените ипотеки, но все още не е постигнато крайно решение относно съответния подход, казва говорителят на финансовото министерство Дженифър Зукарели.

Председателят на FDIC Шийла Беър настоява ипотечната индустрия да измени структурата на повече кредити, за да овладее процесите по отнемане на жилища, които достигат рекордна стойност през третото тримесечие. Най-засегнати от това явление са Калифорния, Флорида, Аризона, Охайо, Мичиган и Невада, сочат данни на RealtyTrac, сайт за продажба на имоти с просрочена ипотека.

„FDIC има по-добри идеи как да се разреши ипотечната криза от когото и да е друг в администрацията на Буш“, казва сенаторът от демократическата партия Чарлз Шумер. „Надяваме се, че Белият дом ще се вслуша много внимателно в предложенията на FDIC.“

Програмата на FDIC и министерството на финансите ще стимулира ипотечните кредитори да внесат промени в условията по заемите, които отпускат, и ще предостави “модел за систематично модифициране на заемите в дългосрочни, стабилни и достъпни за изплащане ипотеки“, казва Беър.

Планът ще касае различни финансови компании, които отпускат ипотеки, казват запознати. Програмата ще гарантира ипотеки на стойност 500 млрд. долара, но ще струва около 50 млрд. долара, които ще бъдат покрити от спасителния пакет.

Правителството обмисля също гарантирането на заем за покупка на второ жилище, за да увери ипотечните кредитори, че няма да загубят пари, когато променят условията на заемите. Гаранцията всъщност ще постави данъкоплатците в неизгодна позиция, ако получателят не успее да обслужи кредита си.

Въпреки че преговорите на FDIC и финансовото министерство по отношение на използването на кредитните гаранции са определяни като „продуктивни“, е твърде рано да се изказват предположения за крайната структура и параметри на евентуалната програма“, казва Андрю Грей, говорител на FDIC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 30.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още