IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се 1,2 млн. жилища на Острова да струват по-малко от ипотеките си

При ценови спад от 15% спрямо върха през октомври 2007 г. всеки десети собственик на жилище ще дължи повече за ипотеката си, отколкото е стойността на имота

17:45 | 28.10.08 г.
Очаква се 1,2 млн. жилища на Острова да струват по-малко от ипотеките си

Стойността на 1,2 млн. британски жилища може да се окаже по-ниска от дължимото по тяхната ипотека, предупреждават от Английската централна банка, цитирани от PropertyWire.

При ценови спад от 15% спрямо върха през октомври 2007 г. всеки десети собственик на жилище ще дължи повече за ипотеката си, отколкото е стойността на имота му.

Според доклада за финансовата стабилност, който се изготвя от банката два пъти в годината, цените на жилищата във Великобритания се понижават по-бързо, отколкото тези в САЩ.

Хората, които за първи път купуват жилище ще са най-сериозно засегнати от ценовото понижение, добавят от банката.

Собствениците, които купуват жилища с цел отдаване под наем, може да се забавят с плащанията по ипотеките си или да бъдат принудени да продават на загуба заради ограничаването на кредитите и понижаването на стойността на техните инвестиции.

Два други анализа допринасят картината на жилищния пазар на Острова да стане още по-мрачна.

От Надзорната комисия във Великобритания казват, че броят на отнетите жилища през второто тримесечие се е увеличил до 11 054 от 9 172 през предходното тримесечие.

От държавната агенция Land Registry пък съобщават, че цените на жилищата в Англия и Уелс са отчели годишен спад от 8% през септември, достигайки най-ниското си ниво за две години. След спад от 2,2% на месечна база средната цена на жилищата през септември е достигнала 168 814 паунда.

Една от всички 20 продажби на жилища във Великобритания през август е била на цена по-ниска в сравнение с тази, която собственикът е платил за него, съобщи вчера Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още