IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в 20 града в САЩ бележат спад от 16,6% през август

Индексът S&P/Case-Shiller маркира спад всеки месец от януари 2007 г. насам

15:50 | 28.10.08 г.
Цените на жилищата в 20 града в САЩ бележат спад от 16,6% през август

Цените на жилищата в 20 големи града в САЩ отчитат спад на годишна база към края на август с най-бърз темп в историята на проучването. 

Индексът за цените на жилищата S&P/Case-Shiller бележи спад от 16,6% през август спрямо година по-рано (каквито бяха и прогнозите) след понижение от 16,3% през юли.

Индексът маркира спад всеки месец от януари 2007 г. насам, като данните за годишните изменения се следят от 2001 г.

Намалението на цените на жилищата, което подкрепи засилването на продажбите миналия месец, вероятно ще се засили в идните месеци заради затягането на кредитните пазари.

„Жилищните цени ще останат в низходяща тенденция за известно време и докато не станат достатъчно ниски, за да стимулират достатъчно търсене. Цените ще трябва да паднат още“, коментира преди излизането на данните Джошуа Шапиро, главен икономист в Maria Fiorini Ramirez, цитиран от Bloomberg.

Според анализатори на Wall Street Journal процесите по отнемания на имоти и отслабващата икономика вероятно ще продължат да оказват низходящ натиск върху цените за поне още една година.

Спрямо предходния месец цените падат с 1% през август, след като през юли беше регистрирано понижение от 0,9%. Данните не са коригирани спрямо сезонни фактори, затова икономистите предпочитат да се фокусират върху измененията на годишна база.

За пети пореден месец през август се наблюдават ценови спадове на годишна база във всички райони, като начело са Феникс и Лас Вегас с понижения от 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още