IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Някои съвети за покупка на недовършен имот

Няколко "златни правила" при покупката на жилище, за които са необходими значителни довършителни и ремонтни работи

09:48 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Някои съвети за покупка на недовършен имот

Интересувате се от ремонтни и възстановителни работи? Британското издание Guardian предлага няколко „златни правила“, които да се следват при покупката на недовършено жилище.

Направете ваша собствена оценка на имота. Брокерите признават, че е трудно да се оцени недовършен имот в днешните пазарни условия.

Пазарете се. Някои имоти се продават значително под първоначалната офертна цена. Специално за Великобритания намаляването на цената може да достигне над 10% под исканата в началото цена, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Hometrack.

Що се отнася до случаите с незавършен имот, преговорите може да са дори още по-успешни.

Търсете търгове за имоти – например такива за принудително отнети от банките жилища поради необслужвани ипотеки.

Наемете оценител, за да провери качеството на работата до етапа, на който купувате имота. Проектът ще ви струва двойно по-скъпо, ако трябва да отстранявате дефекти, защото някой преди вас не си е свършил добре работата. Уверете се, че разполагате с всички нужни разрешителни.

Бъдете реалистични в преценката си за цената за довършване. Наемете строителен експерт, за да ви помогне да изчислите стойността на нужната работа.

Определете бюджет, като включите и 15% за непредвидени разходи.

Сравнете имота с подобни завършени жилища в района. Можете ли да излезете на печалба или поне да не сте на загуба, ако цените продължат да се понижават?

Обмислете как ще финансирате покупката. В някои случаи банките може да финансират проекти за ремонт, довършване и реновиране (ако възстановявате изцяло някоя постройка), но ще трябва да разполагате и със значителен собствен капитал, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още