IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища с годишен спад от над 7% през октомври

Това е най-голямото годишно понижение в историята на проучването на Hometrack

09:51 | 27.10.08 г.
Цените на британските жилища с годишен спад от над 7% през октомври

Цените на жилищата във Великобритания отчитат през октомври най-резкия си спад от най-малко седем години, начело с Лондон, и ще продължат движението си надолу с влошаването на икономиката, казват от компанията за проучване на пазара Hometrack. 

Средната цена за жилищен имот в Англия и Уелс се понижава със 7,3% спрямо година по-рано до 163 200 паунда, се посочва в съобщение на базираната в Лондон компания. Отчетеният спад е най-голямото годишно понижение в историята на индекса, създаден през 2001 г.

Спрямо септември цените намаляват с 1,3 на сто.

„Очакванията за предстояща рецесия и нарастваща безработица допълнително ще засегнат търсенето на жилища. Неизбежно е цените да продължат да падат“, казва Ричард Донъл, директор проучвания в компанията, цитиран от Bloomberg.

В отделен доклад днес от центъра за икономика и бизнес проучвания (CEBR) прогнозираха, че цените на жилищата на Острова ще се понижат с 25% до края на следващата година спрямо върха си през третото тримесечие на 2007 г. Това би върнало цените на нивата им от 2004 г.

Към момента цените на имотите са на същите нива като през март 2006 г., посочват от Hometrack.

Делът на случаите, при които офертната цена се постига при продажбата, пада до рекордно ниските 89,2% спрямо 90% през септември, сочат още данните.

В Лондон цените се понижават с 1,6% на месечна база, което е най-големият спад сред регионите, които влизат в проучването. Цените са паднали най-малко в Йоркшир и Хъмбърсайд в северна Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още