IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи домове в САЩ с най-силен ръст от 5 години насам

През септември продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 5,5 на сто

19:16 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на съществуващи домове в САЩ с най-силен ръст от 5 години насам

Продажбите на съществуващи домове в САЩ отчитат ръст от 5,5% през септември, показват данни на Националната асоциация на агенциите за недвижими имоти в САЩ. Това е най-силното месечно повишение на показателя за последните пет години.

През юли 2003 г., в разгара на „жилищния бум“, увеличението е било с 5,6 на сто.

Въпреки ръста в продажбите, обаче цените продължават да падат. Средната цена на продадените жилища за септември е 191 600 долара, или с 9% по-ниско от преди година.

Обявените за продажба, но все още непродадени жилища, към края на спетември са 4,27 млн. При запазване на темпа на продажбите от септември, това предлагане би трябвало да стигне за 10 месеца, което е все още рекодно високо ниво.

Според анализатори, цитирани от AP, данните за продажбите на съществуващи жилища донякъде са позитивен сигнал за евентуално „дъно“ на пазара, но евентуалното обръщане на тренда може да бъде отложено за по-дълъг период от време, в случай, че американската икономика изпадне в дълбока рецесия.

Публикуването на данните не оказа силно влияние на курса на щатския долар спрямо еврото, който към момента е на ниво от 1,2709. Днес зелената валута регистрира силно повишение и около 12:30 ч. българско време се търгуваше на нива от 1,25 спрямо еврото, което е най-ниската стойност на единната валута от октомври 2006 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още