IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продават най-скъпия апартамент в Ню Йорк за 60 млн. долара

Сградата, в която са живели членове на фамилиите Рокфелер, Крайслер и Кенеди, е една от най-ексклузивните в Манхатън

15:30 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продават най-скъпия апартамент в Ню Йорк за 60 млн. долара

Пазарите на имоти по света може да рухват един по един, но на този в Ню Йорк има една сграда, която изглежда незасегната, пише Guardian. Става дума за построената през 1929 г. луксозна жилищна сграда 740 Park Avenue.

Тази седмица Кортни Рос, вдовица на покойния изпълнителен директор на Time Warner Стив Рос, е обявила за продан своя апартамент в сградата за над 60 млн. долара.

„Това ще бъде най-скъпият апартамент, някога продаван в Ню Йорк“, предричат от брокерската агенция, която продава имота, Edward Lee Cave. Източници от компанията добавят, че той не е официално на пазара и ще бъде показан само на 10 потенциални купувачи, защото „ще има само 10 души, които са подходящи да го видят.“

Сградата се счита за толкова ексклузивна, че миналата година бе публикувана нейна биография: „740 Park: Историята на най-богатата жилищна сграда в света“.

Наистина, още от построяването си сградата е била дом на някои от най-богатите хора в САЩ, пише изданието. Там са живели членове на фамилиите Рокфелер, Крайслер, Жаклин Кенеди и други. В днешно време тя е обитавана от новия финансов елит на Ню Йорк.

Въпреки че апартаментът на Рос не е смятан за най-елегантния, той е най-просторният в цялата сграда.

Да бъде събрана сумата от над 60 млн. долара обаче далеч не гарантира на купувача достъп до сградата, пише изданието. Кандидатите трябва да преминат много сериозна финансова и социална проверка. Купувачът трябва да плати предварително в брой минимум половината сума от цената на имота и да докаже, че състоянието му възлиза на най-малко още три пъти толкова. И всичко това преди да премине през стриктна оценка за социалното му положение, която се извършва от членовете на борда на сградата.

Брокерите са сигурни, че апартаментът ще намери своя купувач. „Няма да бъде „поне“ 60 млн. долара“, коментират те. „Ще бъде над 60 млн. долара.“

В сравнение с този имот останалата част от пазара в Манхатън изпитва осезателно краха на сектора. Близо 80 хил. луксозни апартамента са били построени там през годините на бума, от които в момента не може да бъде продаден почти нито един.

Успоредно с капиталите, които изтичат от потъващите хедж фондове и инвестиционни компании, принудени да намаляват счетоводната стойност на активите си, настроението в богатите обкръжения в града става все по-мрачно, пише изданието.

„Никога не съм виждала такова настроение“, казва Холи Питърсън, дъщеря на един от най-успешните инвестиционни банкери в Манхатън Пит Питърсън. „Всички просто са много уплашени и никой не говори нещо конкретно“, казва тя.

„Работата с богатите е, че никога не знаеш точно колко богати са те или къде са им парите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още