IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Недостъпните цени на имотите нарушават правото на човек на жилище

Правителствата трябва да изработят по-справедлива и социално ориентирана система за получаване на жилище

10:55 | 24.10.08 г.
ООН: Недостъпните цени на имотите нарушават правото на човек на жилище

Финансовата недостъпност на жилищата е една от главните причини за нарушаване на правото на хората на адекватно жилище, като проблемът се изостря заради глобалната финансови криза, заяви в четвъртък специалният докладчик на ООН по жилищните въпроси Ракел Ролник, цитирана от РИА Новости.

Всеобщата декларация за правата на човека в частност гласи, че „всеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние“.

По думите на Ролник проблемите, свързани с изплащането на кредити и ипотечни заеми, поставят семействата с ниски доходи в опасни условия и дори ги превръщат в бездомни.

„Вярата в това, че пазарът на недвижими имоти ще осигури на всички адекватно жилище, рухна. Днешната криза е сурово напомняне за тази реалност“, подчертала Ролник.

„Жилището не е стока – четири стени и покрив, а място за живот в условията на безопасност, мир и достойнство, а също и право на всеки човек“, заявява Ролник.

Само в САЩ от кризата са засегнати милиони собственици на имоти и наематели, а сега тенденцията обхваща много други страни, заяви представителят на ООН, като изрази опасение, че хората в други страни също ще трябва да се изнесат от домовете си заради невъзможност да погасят кредита си или пък да плащат наем.

Предвид ръста на броя бездомни хора както в развитите, така и в развиващите се страни, Ролник призова държавите членки на ООН да приемат спешни мерки за подобряване на положението на хората, останали без покрив.

В частност тя призова правителствата да изработят по-справедлива и социално ориентирана система за получаване на жилище, в това число и субсидии за хората с ниски доходи.

„Изключителното фокусиране върху притежаването на дом като единствен вариант за осигуряване на достъп до жилище също е част от проблема“, смята Ролник. Според нея кризата ще принуди хората да измислят по-добра система, която предлага повече опции за осигуряване на жилища.

„Притежанието на имот е предпочитана възможност за мнозина. Осигуряването на достатъчно жилища за всички е обществена цел, която изисква различни ангажименти – от данъчни предимства при покупката на дом до по-добра юридическа защита на наемателите, директни субсидии за бедните. Пазарите, дори при правилна регулация, не могат да осигурят достатъчно жилища за всички“, казва Ролник, цитирана от пресцентъра на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още