IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на жилища под наем във Великобритания е нараснало с 50% за година

Наемите обаче се очаква да се увеличат с едва 2% тази година заради повишеното предлагане

09:49 | 23.10.08 г.
Търсенето на жилища под наем във Великобритания е нараснало с 50% за година

Търсенето на жилища под наем във Великобритания е нараснало с 50% през изминалата година, защото за част от потенциалните купувачи е все по-трудно да купят дом, докато други изчакват да утихне кризата на пазара.

Само в рамките на септември броят на новите договори за наем се е увеличил с 4,3%, сочат данните на британската агенция за отдаване на имоти под наем Your Move. Това съвпада с период, в който ипотеките са на рекордно ниска стойност и означава, че хората наемат много повече имоти, защото се отказват да купят.

От агенцията отчитат най-силното търсене от страна на наематели в историята си, обяснява нейният управляващ директор Дейвид Нюнс, цитиран от Financial Times.

От Your Move наблюдават също увеличаване на предлагането на жилища под наем заради трудностите, които много собственици срещат при опита си да продадат имота в условията на падащ пазар.

Наемите на Острова ще нараснат с около 2% тази година - значително по-малко от увеличението от 7,5% за 2007 г., прогнозират от агенцията за имоти Knight Frank. Според консултантите това ще е резултат от обема ново предлагане на имоти под наем.

В Лондон, където има най-драстично увеличение на предлагането и качеството на пазара на наеми, нивата са паднали през изминалите няколко месеца. От Knight Frank сега отчитат пренасищане на пазара с жилища под наем в определени ценови сегменти и очакват наемите в британската столица да паднат тази година в с 2,3%. Следващата година, прогнозират още консултантите, наемите както в Лондон, така и общо за Великобритания, ще нараснат отново с между 3 и 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още