IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готова е първата ходеща къща

Планира се утре къщата за 30 хил. паунда да направи първите си крачки в Англия

17:51 | 22.10.08 г.
Първата ходеща къща. Снимка: n55.dk
Първата ходеща къща. Снимка: n55.dk

Датското дизайнерско студио N55 построи с подкрепата на американски инженери първата ходеща къща в света. Проектът бе обявен в края на миналата година.

Високата 3 метра къща се захранва от слънчева и вятърна енергия и може да се придвижва с 5 км в час по всевъзможни терени. В нея има всекидневна, кухня, тоалетна, легло, готварска печка и основен компютър, който контролира шестте й хидравлични крака.

Планира се утре къщата да направи първите си крачки в малко село в Кембриджшир в Англия, съобщи британският вестник Telegraph.

Строителството на прототипа е струвало 30 хил. паунда, включително разходите за материали и времето, но според дизайнерите къщата може да бъде построена и за много по-малко.

Всеки крак работи като самостоятелна единица, като има собствени двигатели и акумулатори. При движение три от тях ще бъдат винаги стъпили на земята, за да се осигури необходимата стабилност.

Създателите на къщата се надяват в бъдеще да има възможност подобни крака да се монтират на различни структури, както и няколко отделни компонента да бъдат свързани в по-голяма къща.

Един от авторите на къщата – Ойвинд Слаато, планира да живее в нея, когато се върне в Копенхаген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още