IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световните инвеститори се обръщат към фондовете от типа АДСИЦ

Индексът за фондовете REITs на S&P е отчел спад от 4,4% през третото тримесечие спрямо понижение от 16,6% на широкия пазарен индекс на компанията

12:53 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световните инвеститори се обръщат към фондовете от типа АДСИЦ

Шокираните инвеститори на световните фондови пазари обръщат поглед към ефективните от данъчна гледна точка инвестиционни тръстове за имоти REITs (real estate investment trusts, подобни на нашите фондове от типа АДСИЦ - бел. ред.) , за да засилят възвръщаемостта от засегнатите от кризата портфолиа от акции. Това са резултатите от доклада на Standard&Poor’s (S&P) за глобалните пазари на имоти и фондовете от типа REITs.

Според него представянето на глобалния индекс за тези фондове е било значително по-добро от основните индекси на борсите през третото тримесечие. Той е отчел понижение от 4,4% в сравнение със спад от 16,6% на широкия индекс за глобалните пазари на Standard&Poor’s.

„Промените на финансовите пазари в комбинация с опасенията за икономиката причиниха сътресения на фондовите пазари... Въпреки това сред тези сътресения фондовете от типа REIT и подобни на тях компании, в които обикновено нивото на ливъридж е около 40%, се справят учудващо добре“, казват от S&P.

Специално фондовете в САЩ са били облагодетелствани от възстановяването на доверието на инвеститорите към ликвидни и прозрачни акции със сигурна схема за изплащане на дивиденти.

Акциите от сектора на имоти в САЩ са генерирали възвръщаемост от над 5% на годишна база през третото тримесечие, докато книжата от други сектори, включени в широкия индекс на S&P, са донесли възвръщаемост от минус 8,4%.

Според доклада временната забрана за късите продажби е предпазила фондовете от типа REIT от безпрецедентната волатилност на фондовите пазари.

Фондовете в Европа също са били сравнително безопасно убежище за инвеститорите, които търсят да се избавят от свободното падане на фондовите пазари, пише докладът. Спадът в цените на европейските акции извън пазара на имоти през третото тримесечие е бил повече от двойно по-голям в сравнение с понижението от 10,1% при фондовете REIT на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още