IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада изкупува ипотеки за 7 млрд. канадски долара

Това е втората фаза от правителствения план за помощ на банките на обща стойност 25 млрд. канадски долара

10:47 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Канада изкупува ипотеки за 7 млрд. канадски долара

Канадското правителство ще изкупи ипотечни кредити на стойност 7 млрд. канадски долара (5,8 млрд. щатски долара) от финансови институции в страната в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Това е втората фаза от плана на обща стойност 25 млрд. канадски долара, който цели да помогне на банките да освободят капитали за кредитиране и да преодолеят трудностите на кредитните пазари.

Чрез своята федерална агенция Canada Mortgage and Housing Corp (CMHC) канадското правителство ще изкупи на търг ценни книжа, обезпечени с ипотеки, с матуритет през 2013 г. То ще определи минимална доходност от сделката, за да гарантира възвръщаемост на инвестицията, пише изданието.

Финансовият министър на Канада Джим Флеърти обяви на 10 октомври плана, с който правителството цели да защити банките от глобалната финансова криза и да вземе мерки по отношение на „оскъдността“ на кредитирането в частния сектор.

Миналата седмица правителството купи първия транш от ипотеки на стойност 5 млрд. канадски долара. Сделката донесе средна доходност от 4,241% - над определения минимален праг, което говори за значителен интерес към търга.

Тогава Флеърти подчерта, че това не представлява спасителен план, тъй като правителството не купува дялове от банките, както и че ипотеките са „висококачествени“ активи, които вече са застраховани от CMHC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 22.10.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още