IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с хотели по света със спад от 71% заради кризата

Пазарът в Европа е бил най-ликвиден през първите девет месеца със сделки на стойност около 10 млрд. долара

09:51 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сделките с хотели по света със спад от 71% заради кризата

Сделки с хотели за около 21 млрд. долара са били сключени по света през първите девет месеца на годината, сочат резултатите от доклада на консултантската компания Jones Lang LaSalle Hotels. Този обем представлява спад от 71% от рекордните нива, отчетени през същия период миналата година.

Всички региони по света са били засегнати от сътресенията на финансовите пазари. Сделките в Северна и Южна Америка са отчели най-голям спад от 79% в инвестиционната активност в хотелиерския сектор. Спадът в Азия е бил 60%, а този в Европа, Близкия Изток и Африка – 52%.

Пазарът в Европа е бил и най-ликвиден от трите региона със сделки на стойност около 10 млрд. долара за периода. Той е бил следван от Северна и Южна Америка с 8,5 млрд. долара и Азия с 3 млрд. долара.

От компанията отчитат и значителна промяна по отношение на потока от капитали в сектора.

„Данните, събрани от Jones Lang LaSalle Hotels от началото на годината досега, показват, че по света международните инвеститори все повече биват измествани от национални и регионални източници на капитал“, казва Артър де Хааст, изпълнителен директор на компанията.

Според него Европа е единственият регион, който показва изключение от тази тенденция, като 35% от сделките са били направени от международни инвеститори, включително такива от Близкия Изток и САЩ.

Също така информацията показва, че общият профил на инвеститорите в хотели се променя.

„Държавни суверенни фондове и състоятелни индивидуални инвеститори стават все по-значими като купувачи на хотели“, казва Де Хааст. „От друга страна най-активните продавачи на пазара в момента са компании за имоти и инвестиционни фондове.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още