IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечните кредити на Острова достигнаха тригодишно дъно

Експерти предупреждават още за бум във фалшифицираните молби за отпускане на ипотечен кредит

11:32 | 21.10.08 г.
Ипотечните кредити на Острова достигнаха тригодишно дъно

Ипотечното кредитиране във Великобритания е намаляло с 10% в рамките на септември, достигайки най-ниското си ниво от повече от три години, сочат последните данни, цитирани от DailyMail.

Експерти предупреждават още за бум във фалшифицираните молби, подадени за отпускане на ипотечен кредит, които достигат 17 млрд. паунда и са свързани с покупка на до 60 хил. имота.

През септември са били отпуснати ипотечни заеми на стойност 17,7 млрд. паунда, което е с 42% по-малко от сумата, отпусната за същия период миналата година.

Общата стойност е най-ниска от януари 2005 г. и е най-ниската за месец септември от 2001 г. насам, сочат данни на Съвета на ипотечните кредитори (CML).

Обикновено има спад в кредитирането между август и септември, но тази година той е по-силно изразен заради кризата на жилищния пазар.

От CML очакват кредитирането като цяло тази година да достигне 255 млрд. паунда, с 108 млрд. паунда по-малко от 2007 г. и най-ниската годишна стойност от 2002 г. насам.

Свиването в нетното кредитиране - отпуснатите кредити, от които се изваждат погасените, може дори да е по-сериозно. Анализаторите са на мнение, че нетното кредитиране ще е около 40 млрд. паунда, по-малко от половината, отпуснато през 2007 г., когато е било 108 млрд. паунда, и с 15 млрд. паунда под първоначалната прогноза на CML.

Това ще е и най-ниското ниво на нетните кредити от 2000 г. насам.

Данните на CML също показват, че ипотечното кредитиране продължава да се понижава на тримесечна база. Общото кредитиране през третото тримесечие е достигнало 62 млрд. паунда, с 16% по-малко от второто тримесечие и с 37% по-ниско от същия период през 2007 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още