IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей продаде апартаменти за 42 млн. лв. от началото на годината

Дружеството очаква 7 млн. лв. годишна печалба за разпределение

10:15 | 21.10.08 г.
ФеърПлей продаде апартаменти за 42 млн. лв. от началото на годината

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ реализира близо 4,6 млн. лв. печалба за разпределение през първите 9 месеца на 2008 г., съобщиха от дружеството.

От януари досега фондът сключи договори за продажба на 191 апартамента, на обща стойност 42,3 млн. лв. и с 15 160 кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Сделките са за 13 апартамента повече спрямо същия период на 2007 г., а общата РЗП е с 15% по-голяма.

Продажбите растат не само във ваканционно селище „Санта Марина”, но и в „Св. Иван Рилски”, Банско. В планинското селище са продадени двойно повече апартаменти, на по-високи цени от миналогодишните.

Нетните приходи от продажби са приблизително 22,8 млн. лв., а нетната печалба е над 4,5 млн. лв. Спрямо същия период на 2007 г. тези показатели отчитат по-ниски стойности, но това се дължи на специфичните нормативни изисквания, които забавят счетоводното признаване на приходите, а не на спад в темпа на продажби, се посочва в съобщението.

„За даден период счетоводните резултати от продажби на имоти, които са в процес на изграждане, не се определят от новите сделки, а от цикъла на строителство. През първите 9 месеца на 2008 г. например са договорени за продажба повече апартаменти, отколкото за същия период на 2007 г., но за сметка на това, през третото тримесечие на миналата година се предлагаха само завършени апартаменти. Причините да продаваме повече апартаменти в сгради в по-ранен етап на строителство, се дължат на мащаба на Етап 3 от „Санта Марина” (размерът му надхвърля този на предходните два етапа, взети заедно), а не на забавяне в темпа на строителството. Позволявам си отново да поясня, че предварителните договори за продажба на апартаменти се признават за счетоводен приход, след като приключат плащанията по тях и при напълно завършено строителство”, обясни Маню Моравенов, изпълнителен директор на „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ.

Това са и причините фондът да актуализира прогнозираната годишна печалба за разпределение – очаква се тя да достигне 7 млн. лв.

Към 30 септември 2008 г. „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ все още не е отчело като приход 104 вече сключени предварителни договори за продажба на апартаменти, които са в строеж или по които не са приключили плащанията. Тези договори гарантират допълнителни бъдещи приходи в размер 25,7 млн. лв. Съществена част от тази сума ще се прехвърли за 2009 г.

До момента няма сделки с акциите на ФеърПлей Пропъртис.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още