IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 10% са паднали цените на панелните жилища в Перник

Цената на регулираните парцели пък се е повишила двойно за година заради интерес за строителство на нови блокове, най-вече от испански и австрийски инвеститори

17:18 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 10% са паднали цените на панелните жилища в Перник

С десет процента са спаднали цените на панелните жилища в Перник, съобщават брокери, цитирани от БТА. За около 45 000 лв. се предлагат гарсониери в крайните квартали на града, двустайните апартаменти са спаднали на 60 000 лв.

Миналата година по същото време панелките са се търгували по 50 000 - 52 000 лв. за гарсониера и минимум 70 000 лв. за двустаен апартамент.

Търсенето е символично, защото банките не кредитират покупката на панелни жилища, смятат от агенциите за недвижими имоти. Тухлените жилища запазват цените си, но за тях също няма клиенти.

Все повече се увеличава строителството на нови жилищни блокове. То е обусловено от близостта до столицата и разрастването й като бъдещ мегаполис, обясняват брокери. Затова според тях в момента има само пазар на земи.

Средната цена на регулираните парцели е 60 евро на квадратен метър и се е повишила двойно за една година. Търсят се и имоти в близост до регулация, на които може да бъде променено предназначението.

Основни купувачи на земите са строителни предприемачи. Интерес проявяват инвеститори от Испания и Австрия, твърдят брокери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още