IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продавачите на жилища на Острова имат нереалистични пазарни очаквания

Средната офертна цена се е покачила с 1% през октомври, но е с 4,9% по-ниска спрямо година по-рано

14:27 | 20.10.08 г.
Продавачите на жилища на Острова имат нереалистични пазарни очаквания

Офертните цени на жилищата във Великобритания са се покачили с 1% през миналия месец, което показва, че новите продавачи на жилища имат нереалистични очаквания за това, което ще се случи на пазара, казват от сайта за имоти Rightmove.

Средната офертна цена на жилище в страната се е покачила до 229 691 паунда в рамките на четирите седмици до 11-ти октомври, отбелязвайки ръст за първи път от пет месеца насам.

Това продължава традицията на есенно ценово покачване въпреки финансовата криза, като някои от продавачите смятат, че тяхното жилище е по-привлекателно от това на конкуренцията.

Низходящият тренд обаче се запазва предвид спада от 4,9% в офертните цени на годишна база, който е най-големият, отчетен някога от компанията.

Средният брой на непродадените имоти на всеки брокер се е понижил от 78 на 76.

Това показва, че все още е налице липса на активност от страна на купувачите, както и нежелание на продавачите да приемат цени, на които се сключват малкото сделки в момента.

Продавачите обаче трябва да имат предвид, че бързият ръст в безработицата е исторически свързан с покачване на принудителните продажби, което ще доведе до допълнително понижаване на цените, казват от Rightmove.

Най-високият ръст в цените през този месец е бил регистриран в Уест Мидландс, където средната цена на жилище се е покачила с 2,8%, следван от югоизточните част на страната с ръст от 2,6%.

В другия край на скалата е Уелс, където офертните цени са се понижили с 3,3,%, а тези в северната част на страната са отчели спад от 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още