IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на британските компании за бизнес имоти са се понижили с над 40%

От началото на тази година са били продадени бизнес имоти на стойност само 17 млрд. паунда

11:47 | 20.10.08 г.
Акциите на британските компании за бизнес имоти са се понижили с над 40%

Акциите на компаниите за бизнес имоти във Великобритания са понижили стойността си с повече от 40% през последните 12 месеца, но най-лошото може би все още предстои предвид това, което се случва на основния пазар на недвижими имоти, пише The Times.

Активността на пазара е сериозно обезсърчена. От началото на тази година са били продадени бизнес имоти на стойност само 17 млрд. паунда – сума, която за миналата година е била изтъргувана само за третото тримесечие.

В централната част на Лондон досега през 2008 г. са били продадени офис сгради за 5,2 млрд. паунда в сравнение със 17,5 млрд. паунда за цялата 2007 г., казват от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Същевременно цените продължават да се понижават, като от CBRE очакват те да се понижат с 20% за тази година, но предвид колапса на Lehman Bothers този процент може да се окаже по-висок.

Това понижение е предшествано от 10% спад в стойността на имотите през миналата година.

Все по-оскъдни са банковите кредити в сектора и дори инвеститорите, които разполагат с пари в брой, не предприемат нищо, защото очакват още понижения в стойността на имотите.

Досега наемите в сектора са били стабилни и дори са регистрирали леки повишения. От CBRE обаче смятат, че влошаващите се условия на световния пазар правят очакването за резки понижения в наемите реалистично. Смята се, че компанията скоро ще потвърди очакванията си за двуцифрен спад в наемите на топ площите в Централен Лондон през следващата година.

Безмилостната буря, която връхлита сектора, неминуемо ще предизвика опасения от масови нарушения на договорите. Всеки инвестиционен имот, закупен през последните две години със заемни средства с висок коефициент заем/стойност на имота, е в сериозна опасност от неспазване на банковото споразумение. Примери за провали на големи сделки са финансирането на офис сградата Plantation Place в Лондонското сити, при което е нарушено банковото споразумение, и крахът на британския фонд за имоти Dawnay Day по-рано тази година.

Следвайки резкия спад в цените, акциите на компаниите за недвижими имоти вече се търгуват с 50% отстъпка спрямо нетната стойност на активите им. При тези условия обаче това не носи много информация. Никой не вярва в обективното оценяване на активите в условията на висока волатилност на днешните пазари. Почти невъзможно е да се каже каква част от мрачната реалност вече е рефлектирала върху цените на акциите, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още