IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една трета от британците смятат, че жилищата им не са засегнати от кризата

Проучване показва огромно разминаване между възприятията на собсвениците на жилища и реалността

14:20 | 17.10.08 г.
Една трета от британците смятат, че жилищата им не са засегнати от кризата

Една трета от собствениците на жилища във Великобритания смятат, че стойността на техния имот не е била засегната от кризата на жилищния пазар, сочи проучване, цитирано от DailyMail.

Около 32% от участниците в проучването на сайта за оценка на имоти Zoopla.co.uk са на мнение, че техните жилища струват толкова, колкото са стрували преди 12 месеца или дори са повишили цената си. Те са уверени в това, въпреки че официални статистики сочат понижение от почти 13% в цените на жилищата през изминалата година.

Друго проучване на сайта установява, че 97,3% от британските жилища са понижили стойността си през този период, като само 2,7% са регистрирали поскъпване.

Собствениците продължават да очакват жилищата им да се противопоставят на настоящата тенденция на пазара, като 38% от тях прогнозират, че стойността на имота им ще се запази или ще се повиши. Те изразяват това убеждение въпреки факта, че само 19% от запитаните смятат, че цените на жилищата в страната няма да се понижат през следващите 12 месеца.

Само 5% са на мнение, че цената на имота им ще се намали значително през този период, въпреки че 16% смятат, че жилището на техните съседи ще се обезцени значително след година.

В същото време 30% очакват цените на техните жилища да се покачат през следващата година, но само 14% смятат, че цените на съседните имоти ще регистрират подобно покачване.

Изследването е проведено през октомври и в него са участвали 1000 души.

„Нашето проучване показва доста голяма пропаст между възприятия и реалност и може би по-интересното е това как собствениците възприемат стойността на техните жилище спрямо тази на съседните“, казва Алекс Честърман, изпълнителен директор на Zoopla.

Ясно е, че има елемент на отричане на реалността, който кара хората да си мислят, че са изолирани от проблемите на пазара, засягащи жилищата около тях, добавя Честърман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още