IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изоставаме малко с развитието на моловете

Въпреки това прогнозите са за 400% ръст на търговските площи през следващите 18 месеца

10:00 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изоставаме малко с развитието на моловете

Развитието на нови проекти за търговски центрове в България е по-бавно в сравнение с нейните съседни страни с почти 350 хил. кв. м нови търговски площи в процес на развитие. Въпреки това тя също ще стане свидетел на увеличение от 400% на търговските площи през следващите 18 месеца. Това сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от Ройтерс.

Като цяло според доклада изгледите за глобалната икономика изглеждат все по-мрачни, но предприемачите все още се придържат към плановете си да отворят рекордните 26 млн. кв. м нови търговски площи в Европа до края на 2009 г.

Докато продажбите на дребно в САЩ и Великобритания се свиват, предприемачите и търговските вериги се надяват, че потреблението на новите пазари в Европа ще остане стабилно въпреки кризата.

Според доклада 58% от планираните 26 млн. кв. м ще бъдат отворени в Русия, Украйна и Турция. През следващите 18 месеца общата търговска площ в Русия и в Украйна се очаква да се удвои.

Най-големият търговски център, който е заплануван да бъде отворен до края на 2009 г., е Forum Istanbul в Турция. Той ще има повече от 172 хил. кв. м търговски площи.

„Исторически активността в Централна и Източна Европа е била ниска и има значително латентно търсене от страна на търговците и потребителите на тези пазари, казва Борис ван Хаймейър, оглавяващ отдела за търговски площи в Европа в Cushman & Wakefield.

„Дори и в Западна Европа по-голямата част от новите схеми, които са започнати да се изграждат, ще бъдат завършени и делът на отложените проекти поради затруднено финансиране ще бъде минимален“, казва той. „Повечето международни търговски вериги се придържат към плановете си за разширение и най-добрите схеми се очаква да се отдават добре.“
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още