IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 30% ще е спадът в цените на жилищата в Калифорния за тази година

За 2009 г. се очаква понижението да продължи и да възлезе на 6 на сто

09:33 | 16.10.08 г.
Над 30% ще е спадът в цените на жилищата в Калифорния за тази година

Цените на жилищата в Калифорния може да се понижат с още 6% следващата година, след като реализират спад от 32% тази година, пише Bloomberg.

Медианната цена за самостоятелна еднофамилна къща в най-гъсто населения щат в САЩ вероятно ще достигне 358 хил. долара следващата година от 381 хил. долара прогнозирани за тази година, съобщават от Асоциация на брокерите на недвижими имоти в Калифорния. Броят на продадените жилища вероятно ще се покачи с 13% до 445 хил. следващата година, след 12% ръст през 2008 г.

През август процесите за отнемане на имоти в Калифорния са били 101 724 - една трета от общия брой за цялата страна, сочат данни на RealtyTrac Inc.

„Не мисля, че ще видим стабилизиране в медианните цени на жилищата в страната, докато не уредим ситуацията с процесите по отнемане на имоти поради просрочени ипотеки“, казва Лесли Апълтън-Янг от асоциацията.

Цените на жилищата в Калифорния са се понижили с 41% през август, последният месец за който има статистика, спрямо година по-рано. Продажбите са се повишили с 57% спрямо август 2007 г. и с 1,8% спрямо юли.

Прогнозите за следващата година са базирани на допускането, че щатската финансова система и икономиката като цяло ще отчетат слабо първо шестмесечие през 2009 г. и ще започнат да се засилват през второто полугодие, казва Апълтън-Янг.

Миналата година асоциацията направи прогнозата, че цените на жилищата в Калифорния ще се понижат само с 4% до медианна стойност от 553 хил. долара тази година. Това е с около 45% повече от ревизираната прогноза на асоциацията за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още