IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища може да загубят още 15% до края на 2009 г.

Тези, които купуват в следващите шест месеца, ще спечелят, прогнозират от Knight Frank

15:02 | 15.10.08 г.
Цените на британските жилища може да загубят още 15% до края на 2009 г.

Цените на жилищата във Великобритания може да се понижат с още 15% до края на 2009 г., сочи анализ на компанията за недвижими имоти Knight Frank, цитиран от Bloomberg.

След понижението стойността на 5 млн. имота ще стане по-ниска от цената, на която са били закупени. Средните цени пък няма да достигнат отново върховите си нива от миналата година преди 2015 г.

Според прогнозата на компанията пазарът ще достигне дъното си в края на 2009 г. и началото на 2010 г.

„В момента сме поне по средата на процеса на ценови понижения, като вече е реализиран 15% спад от прогнозирано 30% понижение от връх до дъно“, казва Лиам Бейли от компанията.

През август от британската кредитна институция Nationwide Building Society прогнозираха, че цените на британските жилища може да се понижат с 25% спрямо най-високата си стойност.

Възстановяването на цените ще бъде поведено от луксозните имоти в централен Лондон, където стойностите може да се върнат до миналогодишния връх до 2012 г., когато в британската столица ще се проведат Олимпийските игри, смятат от Knight Frank.

Тези, които разполагат със собствени средства и купуват в следващите шест месеца, ще спечелят, казва Бейли. Според него фондовете „лешояди“ и хората, които разполагат с ликвидни средства, първи ще се възползват от ситуацията. Ценовите понижения ще бъдат приветствани от тези, които са загубили надежда, че ще могат да купят собствено жилище.

Най-големият спад в стойността на имотите тази и следващата година ще се наблюдава в Северна Ирландия и Уелс, следвани от Лондон. Най-слаби понижения ще има в северната част на Англия и Шотландия.

Строителните терени може да поевтинеят с 15% следващата година, след като вече стойността им се е понижила с 33% спрямо най-високото си ниво.

Цената на земеделските земи пък може да се понижи с 10% през 2009 г., след като достигне своя връх тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още