IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще купува жилища, за да съживи пазара и строителството

Правителството планира да излезе на пазара в ролята на купувач, за да поддържа търсенето

12:46 | 15.10.08 г.
Русия ще купува жилища, за да съживи пазара и строителството

Заради кризата в Русия тази година няма да бъдат построени толкова нови жилища, колкото се планираше. В най-добрия случай в експлоатация ще бъдат въведени 62 млн. кв. м - колкото и миналата година. И това не е сигурно, пише Ведомости.

От министерството на регионалното развитие на страната по-рано цитираха други цифри: 72 млн. кв. м, после ги занижиха на 68 млн. По данни на Росстат през 2007 г. в експлоатация са въведени 60,99 млн. кв. м.

За съживяване на пазара и на темповете на строителство правителството предлага преди всичко да се поддържа платежоспособно търсене, като излезе на пазара в качеството на купувач.

„Всяка година строихме и купувахме за пенсионери, хора със затруднено придвижване и други групи, които ползват намаления, между 1 млн. и 2,5 млн. кв. м“, казва зам.-министърът на регионалното развитие Сергей Круглик. Сега, обещава той, правителството ще купува жилища от предприемачите, като ще се предпочитат най-евтините оферти. Обемите ще бъдат увеличени, но с колко точно Круглик засега не знае.

За сделките могат да бъдат насочени до 100 млрд. рубли, като основен източник на допълнително финансиране ще стане фондът за реформиране на жилищните кооперации в страната, уточнява зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още