IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обвиняват Starbucks в некоректно изпълнение на договорите за наем

Поне седем са исковете, подадени срещу Strabucks от миналата година насам

13:46 | 14.10.08 г.
Обвиняват Starbucks в некоректно изпълнение на договорите за наем

Редица собственици на имоти и строителни предприемачи са подвели под съдебна отговорност веригата Starbucks с обвинение, че тя им дължи пари за наем и други разходи за имотите, където компанията е закрила или е решила да не отваря свое кафене, след като вече е сключила договор за наем. Поне седем са исковете, подадени срещу Strabucks, от миналата година насам, съобщава The Wall Street Journal.

Starbucks възнамерява да закрие повече от 600 обекта в САЩ до началото на следващата година като част от по-мащабна стратегия за възраждане на компанията.

Споровете относно наемните договори са нещо ново за веригата, която е била един от най-търсените наематели на търговски площи през изминалото десетилетие. Компанията е привличала други наематели към търговските центрове и е заделяла значителни средства за най-добрите имоти по време на бързата си експанзия в САЩ.

Някои от собствениците на имоти сега твърдят, че компанията закъснява с плащането на наеми или освобождава обекти, без да уточнява дати, за да може да принуди собствениците да се съгласят на по-ниска цена за разтрогване на наемните договори.

„Не правим нищо, което да не е нормално за всяка компания, опитваща се да преструктурира портфолиото си от имоти“, казва Майкъл Маланга от Starbucks.

Според компанията повечето от договорите за наем съдържат клаузи, които й позволяват да ги прекрати. Много специалисти и собственици на имоти обаче казват, че няма ясно определен начин, по който компанията може да излезе от всички тези договори.

От веригата не разкриват колко договора са сключили са наемане на локации, в които вече не желаят да откриват кафенета. До края на следващата година се планира да бъдат похарчени между 120 и 140 млн. долара за прекратяване на договорите, стана ясно през юли.

Собствениците на наетите имоти обаче не проявяват голяма готовност да развалят договорите си със Starbucks. В много от случаите, високите наеми, които компанията е плащала, видът на сграда, адаптиран към бранда, и влошаващите се условия на пазара на бизнес имоти означава, че следващите наематели няма да са склонни да платят толкова висок наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още