IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се очаква промяна в цените на жилищата в Благоевградска област

Купувачите са станали по-предпазливи и им трябва повече време, за да вземат решение

09:23 | 15.10.08 г.
Не се очаква промяна в цените на жилищата в Благоевградска област

Периодът на резки повишения в цените на жилищните площи вече е отминал и много от участниците на пазара в Благоевград и Сандански смятат за необосновани прогнозите за последващо покачване или понижаване на ценовите нива.

Неподвижността на цените ще се определи от две противоположни сили. От една страна, предпазливостта на търсещите и оттеглянето на някои ключови купувачи действат в посока понижаване на цените, а от друга страна, поскъпването на строителни материални, земя и други разходи, свързани с изграждането на жилищни площи, тласкат цените нагоре.

Ръстът в цените на жилищата в Благоевград и Сандански, който е бил регистриран от началото на годината, варира между 10 и 20%, установява проучване на Investor.bg сред компаниите за недвижими имоти в региона.

За Благоевград покачване е от около 20% за широк център и между 15 и 20% за крайните квартали, казват от агенцията за недвижими имоти Адрес. От Дриймс наблюдават ръст от порядъка на 10-15%, който обаче е достигнат до средата на годината, след което цените се задържат на едно ниво.

Най-търсеният тип жилищни имоти в града са тристайните апартаменти старо строителство и двустайните ново строителство. В крайните квартали цените на тристайните апартаменти варират между 400-450 евро на кв. м., а в някои части има оферти и от 1000 евро на кв. м, но апартаменти при подобни ценови нива са трудно продаваеми.

За широкия център цените на двата най-предпочитани типа жилища започват от 600 и достигат 800 евро на кв. м., казват от Авеню.

От агенциите признават, че често има разлика между офертни цени и цени, при които реално се сключват сделките. Подобно явление обаче не е в сила за по-атрактивните локации. За останалите райони разликата се изразява в средно 10% отстъпка от офертните цени, по-висока от миналата година. Участниците в проучването дават различни тълкувания за причините, които определят отстъпките, като сред тях са прекомерното предлагане, по-голямата предпазливост на купувачите и по-продължителния период, който им е необходим да вземат решение.

За Сандански цените на жилищните имоти от 1100 евро на кв.м в началото на годината за идеален център са се понижили до 850 евро на кв. м, коментират от Евроконсулт 2006. За широкия център промяната е от 800 евро на кв. м до 650 евро на кв. м. За периода търсенето осезаемо се е понижило, като вероятни причини за това се посочват световна криза и оттеглянето на английските купувачи. Най-желана квадратура за жилище в Сандански варира между 50 и 80 кв. м. Най-масово се продават този вид жилища с цени 550-600 евро на кв. м, но ценовият рейндж е от 450 евро на кв. м за най-непривлекателните локации до 850 евро на кв. м за най-атрактивните. Максималните отстъпки, които продавачите са склонни да направят са от 10-15% от офертната цена.

От чуждестранните купувачи най-активни са руснаците, казват от Мирела и Евроконсулт 2006. Техните покупки през този летен сезон обаче са по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

По наблюдения на Ре/макс обаче гърците купуват най-много, но имат доста по-високи изисквания за цена в сравнение с другите чуждестранни купувачи, което отежнява процеса на преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още