IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Призоваха собствениците на жилища да не се задължават да влизат в сдружения

Според Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство това накърнява интересите на гражданите

13:03 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Призоваха собствениците на жилища да не се задължават да влизат в сдружения

В новия закон за управление на етажната собственост, който предстои скоро да бъде приет на второ четене от парламента, не трябва да има текстове, които да задължават собствениците на апартаменти от една сграда да правят сдружения, заявиха от Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство, в което членуват граждани и юристи от София.

От сдружението обърнаха внимание на факта, че в проектозакона е записано, че при усвояване на средства от ЕС за саниране на сгради собствениците от даден вход или блок трябва задължително да се сдружават, а освен това, при вече сключен договор с фирма, която ще извършва санирането, никой от собствениците не може да се откаже от сдружението.

Според членове на сдружението това накърнява интересите на гражданите. От сдружението алармираха, че не би трябвало имуществената отговорност от индивидуална да се превръща в колективна, както се предвижда например при плащане на сметките на топлофикация.

Освен това, според текст на проектозакона се дава възможност т. нар. идеални части да се обособяват в отделно юридическо сдружение, което според гражданското сдружение не е правилно.

Председателят на сдружението, юристът Стоил Сотиров, разви тезата, която както сам каза, е само теоретична, че юридическото лице, управляващо идеални части на сградата, би могло да ипотекира тези идеални части, например като залог пред топлофикация. Той не можа да отговори на въпрос на Investor.bg кой монополист би се съгласил да притежава идеални части, посочвайки, че това засега са само хипотези.

От друга страна, във връзка с въпрос на Investor.bg как ще коментира възможността при съгласието на всички собственици от даден вход или сграда един от собствениците да бъде принуден да продаде жилището си, когато системно нарушава правилата на етажната собственост, Сотиров каза, че одобрява този текст и дори според него такова решение би могло да се взема и не с пълно мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още