IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверка разкри незаконно строителство на Витоша

Природозащитниците подготвят жалба до Европейската комисия

16:17 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Проверка разкри незаконно строителство на Витоша

Над 100 огромни скали в природен парк Витоша са изкопани и разпръснати по протежението на ски пътя, който свърза Синята писта и писта „Витошко лале“. Това показа проверка на коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“, проведена съвместно с представители на Държавна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – София, Държавно горско стопанство – София, Дирекция на Природен парк Витоша, Шесто РПУ на МВР.

На собственика на лифтовете на Витоша - „Витоша ски” АД, София – е разрешено отсичане на горната част на 19 скали, известни като морени, за да не пречат на скиорите. Вместо това обаче той незаконно е прокарал цял ски път през каменен сипей, твърдят от коалицията.

Преди няколко дни, във връзка с обвинения за незаконното строителство в природния парк, от „Витоша ски“ заявиха, че имат разрешения за всички дейности, които са извършвали в парка.

Освен раздробяването на 100-те скали, за което дружеството все пак не е имало разрешение според еколозите, проверката е разкрила и навлизане на тежка техника в планината – багери, булдозер и камиони, което е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша.

От писта „Витошко лале” без никакво разрешение с тежка техника са изровени скали, които са натрупани от двете страни по протежението на пистата. Унищожени са тревни и хвойнови местообитания, казват от коалицията.

Представители на Държавна агенция по горите заявиха, че всичко, което е извършено на терен, е неправомерно, защото е направено без разрешение от Държавно горско стопанство – София. То стопанисва земята от държавния горски фонд, която е разорана за строителството на ски пътя, както и на земята, върху която е просечена пистата „Витошко лале”.

Природозащитниците подготвят жалба до Европейската комисия заради допуснато разрушаване на местообитания от европейската екологична мрежа Натура 2000 и липса на реакция от компетентните държавни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още